Хлебоизкусителница - една сбъдната мечта!

Необикновен интериор в сърцето на Балкана.1 Medium

Тази история е дълга – като една от онези приказки, които баба разказва на внучетата си пред топлата камина в Коледната нощ… Имало едно време един завод исполин – Хлебозавода в гр. Троян. Неговите стопани се трудели денонощно, за да имат хората всеки ден хляб на своята трапеза. Прилагали все нови и нови рецепти за хляб, виели козунаци, банички, погачи, здравословни хлебчета, франзели и закуски. Славата им се носела по близки и далечни селища, където зареждали малки и големи хранителни магазини. Но ръководството на завода имало една мечта – да си имат собствен магазин за цялото богато разнообразие на продукти, които се произвеждали в хлебозавода. И ето, че след две години пред завода, на главния път за Троянския проход, се появила малка къщичка с големи витрини и китна градинка с много цветя – нарекли я ХЛЕБОИЗКУСИТЕЛНИЦА.2 MediumКакто вече се досещате, Каза Арт са част от тази приказка! Ръководството на завода в лицето на изпълнителния директор на Хлебозавода – Стаменка Дамянова- избраха да се доверят на нас за измислянето и изпълнението на интериора и мебелите.3 MediumМагазинът беше частино завършен - с настилки, бели стени и окачен растерен таван. От нас очакваха да му вдъхнем душа, запомняща се визия и топла, домашна атмосфера. Получихме ясно задание за продуктите и оборудването, които да разположим в магазина. Трябваше да съчетаем зони с различни видове продукти – сладки тестени изделия, топли закуски, алкохолни и безалкохолни напитки и цигари, колбаси и млечни продукти, цялата гама от хлябове, плодови и зеленчукови консервирани изделия, наливен и бутилиран зехтин, селектирани вина.4 MediumТрябваше да обособим кът за хапване с прекрасна гледка към околните хълмове, покрити с борови гори.5 MediumИзползването на естествените материали – дърво и метал беше важно условие. Избрахме три основни цвята – тъмно зелено – символ на Троянския балкан, бяло състарено - символ на основната съставка на хляба-брашното, тъмно червено – като виното от родните лозя. В съчетание с тези цветове масивната иглолистна дървесина с изваден фладер и медни нюанси символизира житните класове, златистата коричка на хляба, напомня за местните традиции в дърводобива и троянските майстори на мебели от масив.

6 MediumНай-близо до основния вход е изкусителната витрина за закуски и сладкарски изделия. Дървен плот като топъл хляб покрива изцяло остъклената витрина.
7 MediumЧовек може да избере закуска и отвън, през едно прозорче. Подчертаваме зоната за закуски с ръчно изрисуваното с тебешир пано над дървената етажерка. Там изобразихме изпитана рецепта за вкусни кифлички с ароматно кафе!
8 MediumЗад витрината има помощен кухненски шкаф, оборудван с микровълнова фурна за затопляне на пресните закуски. Лицата на вратичките и чекмеджетата са от липа в тъмно зелено и протрити ръбчета, плотът е практичен – от ламинирана ПДЧ, а гърбът е покрит с декорни плочки с ретро мотиви. Керамичните дръжки изпъкват с различните си форми и рисунък!
9 MediumРазположена централно, основната маса с керамичен плот в рамка от масив играе роля на каса и на осветена витрина за тематични декорации.11 MediumЗад нея е служебният вход за зареждане. Заедно с декоративно, ръчно рисувано пано, вратата разделя зоната на сладките изделия от зоната за алкохол и цигари.

10 MediumНа кухненски шкаф разположихме задължителната мивка и кафе-машина.Рамкирахме зоната с високи етажерки за бутилки, на които закачихме ефектни винени стелажи от ковано желязо.
14 MediumКрасив, ръчно изработен стелаж от ковано желязо, показва специалната селекция от вина.
15 MediumВитрината за селектирани колбаси и сирена от български сертифицирани производители естествено се вписва сред избраните напитки.
16 Medium Следва вертикална витрина пълна с млечни изделия! Интересен детайл е декоративният елемент, имитиращ точилка с тематичен надпис „От мляко!“

17 MediumСтелажът за хляб и брашно е разположен централно на стената срещу главния вход.19 MediumИзработен е от масивна иглолистна дървесина с метални преградки и ниша за носталгична декорация с автентични нощви. Специалният фриз позволява изписването на мотото на Хлебозавода – Били сме, сме и ще бъдем насъщния хляб на всяка трапеза!20 Medium

Под големия прозорец разположихме маса от състарен метал и плот от керамични декорни плочки – мястото за оригинален зехтин и различни видове паста.21 Medium

22 MediumСледват витрина и стелаж за газирани напитки и натурални сокове. Стелажът е съчетание от метал и дърво – той е проектиран така, че рафтовете могат да се местят. Металните декорации по страниците са под формата на буквата Х.23 MediumВ центъра на търговската зала се откроява островен стелаж с нестандартна визия. Основата е от масив под формата на хляб. Над нея на струговани дървени стойки са етажирани различни по големина и цветове кръгли дървени подноси. Това е мястото за разядките и домашните сладка – всичко, което може човек да си намаже на филия хляб!24 MediumДве дървени ниски етажерки за пакетирани сладки изделия разделят двете основни пространства в магазина – търговската част и зоната за хранене.25 MediumОткъм къта за хранене разполагаме симетрично на трите стъпала две високи бар маси от метал и дърво.26 MediumПлотовете заедно с гърбовете имитират дъски за хляб и мезета, които формират характерен силует на преградните мебели. Редуващите се четири цвята наподобяват черга.  Ажурният втори плот от ситна метална мрежа служи за поставяне на багаж.27 MediumДвете малки кръгли маси от ковано желязо и стъкло са заобиколени от по четири букови столчета с ретро визия в четирите цвята. Изборът на столове не е случаен - отново откриваме буквата Х – този път по облегалките. Стените под големите прозорци облицоваме с декоративни пана – отново дъски в редуващи се цветове и форми. Така пространството получава своята завършена визия!
28 MediumМечтите имат продължение! Предстои ни проектиране и обзавеждане на втората Хлебоизкусителница – този път в София!
30 Medium

Каним ви да посетите този необикновен фирмен магазин и интериор https://www.facebook.com/Хлебоизкусителница-102831117792874/ ! Да се насладите на чаша кафе и сладки изкушения сред аромата на топъл  хляб от Балкана и уюта на мебелите на Каза Арт.

31 Medium

Можем да сътворим оригинален и неповторим интериор и на вашия магазин или заведение, пекарна или сладкарничка! Запишете своя час за среща, за да превърнем вашата приказка в реалност!

Автор арх. Бранимира Славова-Колева

0879926722

Каза Арт Интериор

https://www.casaart.bg/contact/shourum-oreshak

© 2017-2019 Casa Art. All Rights Reserved.

Навигация